Det här med bäst före-datum. Hur ska man förhålla sig till det egentligen? Alla vet vi ju att datumen är satta med en väl vald marginal och att produkten oftast klarar sig längre än så men samtidigt så vill man ju inte gärna dö.
Själv är jag hopplöst dålig på det här med mjölk. Den lyckas på något magiskt vis alltid gå ut i datum i min kyl hemma? Så jag tänkte göra ett litet experiment och lät min öppnade mjölk från Emå-mejeriet stå kvar i kylen i en hel månad (det var inte alls av ren lathet, absolut inte. Hade en baktanke med det hela tiden... eh...) bara för att se hur det gick. Hade även en Engelholms mjölk som "bara" passerade sitt bäst före-datum för femton dagar sedan... (notera inte det är en mjölksort vi inte säljer i vår butik... jag blev sponsrad... eller något...)
Jag har verkligen dragit mig för att hälla ut den där Emå-mjölken för alla vet vi ju hur mysigt det är med sur mjölk... men döm min förvåning när det hela såg ut såhär:
Hur är det ens möjligt? Ingen dålig lukt, inga klumpar, INGENTING! Hur är det ens möjligt?
Så jag tänkte att jag skulle kolla den andra mjölken också, när jag ändå var i farten... Luktade på den och det verkade okej så jag smakade.
Smakade precis som när jag öppnade den för nästan tre veckor sedan?
Så det var ju uppenbarligen lite onödigt av mig att slösa mjölk på det här viset.
Var inte rädda för att lukta och smaka på maten innan ni slänger den för många gånger är den okej trots att datumet har passerats.
(Vi får väl se om jag återkommer med ett inlägg imorgon om att jag ligger med matförgiftning...)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar